ایران سرزمین کهن

سیاسی، اجتماعی ،فرهنگی ،نظامی

ایران سرزمین کهن

سیاسی، اجتماعی ،فرهنگی ،نظامی

گیاهان موثر در درمان مشکلات عصبی و روحی



گاوزبان,جو دو سر,مریم گلی

درمان مشکلات عصبی,راههای درمان مشکلات عصبی,درمان مشکلات روحی,درمان مشکلات روحی روانی,درمان مشکلات روحی وروانی,طب سنتی و گیاهان دارویی-داروی گیاهی



گاوزبان (Borago officinalis)
گیاهی علفی و یک ساله، به ارتفاع 15 تا 70 سانتیمتر، دارای ساقه منشعب و پوشیده از تارهای خشن، برگ های این گیاه نسبتا بزرگ و چین خورده به رنگ سبز تیره، تخم مرغی شکل و نوک تیزند که به طور متناوب برروی ساقه گیاه قرار دارند. تمام سطح گیاه پوشیده از کرک های سفید و منشعب است. گل های این گیاه در انتهای ساقه قرار دارد و به رنگ روشن و ستاره شکل و میوه آن به شکل چهار فندق کوچک است. این گیاه بومی کشورهای اروپایی است، اما در برخی نقاط ایران نیز در سطح محدود کاشته می شود. این گیاه در فرانسه شکوفه آبی تندرستی نامیده می شود، زیرا گل های ان به رنگ آبی است و داروی خوبی است برای دهقانان که معمولا نیاز به تنفس بیشتر در هنگام کارکردن دارند. اندام دارویی گاوزبان گل و برگ آن است که محرک غده فوق کلیه، ضد اضطراب و افسردگی و آرام بخش می باشد. هم چنین عصاره گل گاوزبان دارویی موثر و بی خطر برای درمان بیماران مبتلا به اختلال وسواسی اجباری است. استفاده طولانی مدت از این گیاه باعث آسیب کبدی می شود. آنچه در بازر گیاهان دارویی به نام گل گاوزبان عرضه می شود، گیاهان دیگری به جز گاوزبان فوق است که از جمله می توان به Echium amoenum اشاره کرد. بررسی محققان نشان داده است بر خلاف گاوزبان واقعی این گیاه فاقد اثرات قابل توجهی برروی اعصاب و روان بوده و بیش تر در درمان سرماخوردگی کاربرد دارد.
 
گیاهی است چندساله و معطر، دارای ساقه چهارگوش با جلای بنفش رنگ، برگ های نیزه ای کوچک و گل های کوچک به رنگ های سفید، صورتی یا ارغوانی، اندام دارویی آن سرشاخه گل دار است. گونه های مختلف این گیاه در بیش تر مناطق ک�
جو دو سر (یولاف) (Avena sative)
گیاهی دارای گل های بسیار ریز و نامشخص است. این گیاه ها در دستجانی که اصطلاحا سنبله نامیده می شوند، قرار گرفته اند و هر سنبله توسط دو برگچه کوچک که پوش یا گلوم دارای زواید دراز نخی شکلی به نام ریشک هستند محصور شده است. یولاف در بیشتر نقاط کشور رویش دارد و دانه های آن خاصیت دارویی فراوانی دارند. گیاه یولاف در درمان افسردگی بسیار مفید است و برای تقویت اعصاب به کار می رود.
مریم گلی (Salvia officinalis)
گیاهی است بوته ای با ساقه منشعب و پوشیده  از برگ های باریک در انتهای ساقه های خوشه ای از گل های آبی رنگ می روید. ساقه ها عطری خوشایند و طعم تلخ دارد. مسکن و برطرف کننده درد است. و اسانس رقیق آن را برای کاهش سردرد به شقیقه ها می مالند. اسانس آرام بخش و نشاط آور در عطریات و فرآورده های آرایشی و بهداشتی به کار برده می شود. به علاوه مریم گلی یک تقویت کننده حافظه بسیار قدرتمند محسوب می شود. این گیاه، هزاران سال است که در درمان بیماری های مغزی و عروقی مورد استفاده قرار می گیرد ترکیبات استخراج شده از ریشه ی گیاه مریم گلی از آنزیم های بازدارنده آنزیم استیل کولین استراز می باشند. ضعف حافظه ناشی از بیماری آلزایمر با افزایش فعالیت آنزیم استیل کولین استراز در ارتباط می باشد. افزایش فعالیت آنزیم استیل کولین استراز، منجر به کاهش میزان استیل کولین در نورون های  کولینرژیک و نیز غیر کولینرژیک مغز می گردد. در مغز بیماران مبتلا به آلزایمر، پلاک هایی به نام پلاک های امیلوییدی تشکیل می گردند. پروتئین آمیلوئید-بتا، جزء اصلی ساختار تشکیل دهنده ی این پلاک های آمیلوئیدی می باشد. این پروتئین عمر کرد آنزیم استیل کولین استراز را  در اطراف پلاک های آمیلوئیدی افزایش می دهد. استفاده از گیاه مریم گلی، از افزایش فعالیت آنزیم استیل کولین استراز در اطراف پلاک های امیلوئیدی جلوگیری نموده و بدین واسطه نیز مریم گلیمی تواند به عنوان یک مهار کننده آنزیم استیل کولین استراز برای کمک به درمان بیماری آلزایمر مورد استفاده قرار بگیرد.
جینکو (ژینکو، درخت چهل سکه) (Ginko Biloba)
درختی است دو پایه نر و ماده و یکی از قدیمترین درختانی که در دنیا وجود دارد. این گیاه از قدرت سازگاری فوق العاده ای، برخوردار است به طوری که حتی در عصر یخبندان و بمب اتمی هیروشیما، بقای خود را حفظ کرد. یک درخت واحد ژینکو می تواند تا 100 سال عمر کند و ارتفاع آن به 120 پا برسد. این یگاه دارای شاخه های کوتاه با برگ های بادبزنی شکل است و میوه غیر خوراکی آن بوی تندی تولید می کند. میوه این گیاه حاوی تخم داخلی خوردنی است. هرچند که طب گیاهی چین در طول قرن ها متمادی هم از برگ جنیکو و هم از تخم آن استفاده کرده است، لیکن تحقیقات کنونی روی عصاره جنیکوی استاندارد معطوف شده است که از برگ آن حاصل می شود. عصاره جنیکوی استاندارد معطوف شده است که از برگ آن حاصل می شود. عصاره مذکور فوق العاده غلیظ و به مراتب موثرتر از سایر فرآورده های حاصل از سایر برگ ها است. برگ جنیکو بخش اعظم آسیب های ناشی از پیری به ویژه صدمات وارده بر سیستم های جریان خون و عصبی را ترمیم می کند. عصاره مزبور هم چنین سبب تقویت رگ های خونی می شود. در نتیجه غالبا برای افراد مسن تر که از علایم زوال عقل نظیر اختلال هوشیاری، از دست رفتن حافظه انواع سردرد، افسردگی و وزوز گوش رنج می برند، توصیه می شود در اثر مصرف عصاره جنیکو سیستم جریان خون و سیستم عصبی تقویت و از آن ها مراقبت می شود و در پیشگیری از بیماری و سکته قلبی و شروع زوال عقل نیز موثر واقع می شود. بروز نتایج اولیه چهار تا شش هفته طول می کشد، اما باید فراتر از این زمان جمع آور نتایج حاصل تداوم یابد در طول شش ماه اول نباید انتظار تغییرات زیادی داشت. همچنین این گیاه ضد اضطراب می باشد. خاصیت آنتی اکسیدانی قوی دارد و می تواند از آسیب رسیدن به رگ های خونی در معز جلوگیری کند. همچنین می تواند جریان خون در مغز را نیز بالا ببرد و با حفظ قابلیت ارتجاعی رگ ها، اکسیژن و مواد مغذی را به سلول ها برساند. برگ جینکو گیاهی بی خطر بوده و  عوارض جانبی آن نادر است. در موارد معدوی عوارضی نظیر ناراحتی مجرای معده ای-روده ای، انواع سردرد و سرگیجه گزارش شده است. میوه جینکو را با دست جابجا نکنید یا آنرا قورت ندهید اگر باردار هستید باید در مصرف جینکو احتیاط کنید، چون ما اطلاعات موید اثرات عصاره جینکو در دوره بارداری دسترسی نداریم. از تجویز عصاره جینکو به نوزادان و کودکان پرهیز کنید.
اسطوخودوس (لاواند) (Lavandula spp)
اسطوخودوس کلمه یونانی است، یعنی حافظ الروح، در زبان فارسی دری به آن شاه سپرم و در عربی انس الروح می گویند. اسطوخدوس گیاهی است چند ساله به شکل بوته کوچک به بلندی نیم متر خیلی پرشاخه، ساقه های آن 4 گوشه، برگ های آن دراز ، متقابل پوشیده از کرک سفید پنبه ای، برگ های آن که در بهار ظاهر می شود به رنگ بنفش تیره به صورت سنبله، اسطوخودس دارای برگ ها و کرک های معطر بوده و از کلیه قسمت های این گیاه مخصوصا شاخه های برگ دار آن بوی قوی ولی مطبوع استشمام می گردد و به همین دلیل در عطر سازی مصرف می شود، ولی طعم آن تلخ است. این گیاه بومی ایران نیست، ولی گونه های مختلف آن در مناطق متعددی از کشور بسته می شود قسمت مورد استفاده این گیاه سرشاخه های برگ دار و گل دار آن است که اسطوخودوس برطرف کننده خستگی و آرامش زا می باشد و برای معالجه ضعف اعصاب مفید است. بوعلی سینا راجع به اسطوخودس در کتاب خود چنین نوشته است: عطر این گیاه خاصیت قوی خواب آور داشته، مخدر است، حساسیت را کم و درد تسکین می دهد، کم کننده غم و اندوه است و در مجموع این گیاه را می توان آرام بخش، تسکین دهنده و بالاتر از همه متعادل کننده در نظر گرفت زمان شروع خواب را کوتاه و طول دوره خواب را طولانی می کند.
سنبل الطیب (علف کربه) (Valeriana officinalis)
گیاهی است علفی دارای ریزوم و ساقه های خزنده گل های کوچک صورتی در گل آذین های چتری مستقرند. این گیاه یکی از قدیمی ترین گیاهان دارویی است که در ایران و جهان از آن برای مصارف گوناگون دارویی، غذایی و بهداشتی استفاده می شود. این گیاه به صورت وحشی در جنگل های کم درخت در حاشیه جویبار و گودال ها می روید. قسمت مورد استفاده این گیاه، ریشه و ریزوم آن است و معمولا از ریشه گیاهی که بیش از 3 سال عمر دارد، استفاده می شود. سنبل الطیب پس از خشک شدن به رنگ قهوه ای در می آید و طعم آن تلخ ولی خوشبو و معطر است و عطر آن پس از خشک شدن، بیش تر می شود. تاثیر دارویی ریشه تازه این گیاه، به مراتب بیشتر از خشک شده آن است. سنبل الطیب باید در حرارت کم خشک شود زیرا حرارت بالا تمام اثر دارویی ان را از بین می برد. یکی از مهمترین خواص دارویی این گیاه خاصیت آرام بخش بودن آن است. سنبل الطیب با داشتن خاصیت دارویی این گیاه خاصیت آرام بخش بودن آن است. سنبل الطیب با داشتن خاصیت ضد تشنج در رفع ناراحتی های عصبی و کاهش صرع نیز مفید است. دلهره، تشویش و نگرانی را تا حد زیادی از بین می برد و جایگزین خوبی برای قرص ها و داروهای آرام بخش است. این گیاه جهت تسکین ناراحتی های عصبی، بی خوابی، سرگیجه وکاهش خستگی ناشی از کار فکری بیش از حد به کار می رود. مصرف فرآورده های این گیاه در حاملگی و شیردهی مورد مطالعه قرار نگرفته و نباید در حاملگی و شیردهی مصرف شود.
بادام (Amygdalus communis.var.dulis)
از دانه های آجیلی معروف که در مقایسه با بادام هندی و بادام زمینی دارای ارزش تغذیه ای و درمانی بالاتری می باشد. مغز بادام از جمله خوراکی های آرامش بخش و ضد مشکلات عصبی بوده و کمک بسیار زیادی به کاهش استرس می کند. این گیاه حاوی ویتامین ب 2، ویتامین ای، روی و منیزیم است که به تولید سروتونین که تعدیل کننده اعصاب و از بین برنده استرس است کمک می کند. عنصر روی هم تا حدی با بعضی اثرات منفی استرس مقابله می کند. ویتامین ای هم جزء آنتی اکسیدان هایی است که رادیکال های آزادی را که منجر به استرس و بیماری های قلبی می شود و از بین می برد. هر چند نباید زیاد از بادام استفاده کنید چون چربی بالایی دارد و با این که از نوع چربی غیر اشباع و سالم است باز ممکن است به اضافه وزن منجر شود. استفاده خوراکی از بادام شکل ممنوع می باشد وباید تنها از بادام شیرین استفاده کنید.
زعفران (Crocus sativus)
از ادویه های مورد استفاده در کلیه منازل است که خواص درمانی بسیار گوناگونی دارد. قسمت مورد استفاده این گیاه انتهای خامه و کلاله گل است. مهمترین خاصیت زعفران  که از قدیم مورد توجه بوده، درمان افسردگی است. زعفران از رسوب پلاکت های آمیلوئید در بیماران مبتلا به آلزایمر جلوگیری می کند. بنابراین باعث تقویت حافظه می شود. مصرف روزانه زعفران توانایی یادگیری و حافظه را به طور قابل توجهی افزایش می دهد. زعفران بوی قوی و طعمی تلخ دارد، باعث تحریک اعصاب شده، اثر مسکن دارد و دارای خاصیت آرام بخشی و خواب آوری است و اگر می خواهید همیشه شاد و خندان باشید، زعفران بخورید. با توجه به این مواد معطر گیاه در حالت پودر شده، بسیار سریع تر از پودر نشده آن تبخیر می شود پس بهتر است زعفران را تا موقع مصرف پودر نکنید یا در صورت پودر کردن، در ظرف در بسته نگه داری کنید. مصرف زیاد زعفران برای بدن مضر است و در زنان باردار تنها در مقادیر بسیار محدود قابل استفاده می باشد.
برگ بو (Laurus nobilis)
برگ بو درختی است به ارتفاع دو تا شش متر که گاهی ارتفاع آن تا ده متر هم می رسد. گل های آن به صورت خوشه ای و به رنگ زرد مایل به سبز است. این گیاه دارای برگ های سبز تیره رنگ و بسیار معطر است که علاوه بر مصرف غذایی، دارای کاربردهای دارویی متعدد می باشد. میوه برگ بو سته، مدور یا بیضوی، به رنگ مایل به آبی و دارای یک دانه با لپه های گوشت دار روغنی است. سطخ خارجی میوه پس از رسیدن به رنگ سبز یا بنفش در می آید و پس از خشک شدن نیز ظاهر چین دار پیدا می کند. میوه خشک شده از برگ ها دارای اثر درمانی بیش تری است. از خواص دارویی برگ بو در زمینه مشکلات عصبی می توان به درمان دردها و ناراحتی های عصبی و تسکین سردردها به ویژه سردردهای میگرنی اشاره کرد.
شاه پسند وحشی (Verbena officinalis)
گیاهی است علفی، دارای ساقه چهار گوش برگ های لوزی شکل دندانه دار و گل هایی قیفی شکل، معطر و به رنگ های سفید، گلی یا سوسنی که به حال خودرو در دشت ها و کنار جاده ها می روید. این گیاه در بسیاری مناطق  ایران به ویژه استان های غربی و شمال غربی می روید و تمام قسمت های آن به ویژه برگ ها و سرشاخه های گل دار دارای خاصیت دارویی است. این گیاه تونیک آرام کننده، مقوی اعصاب، آرام بخش، برطرف کننده  بی خوابی و تنش عصبی، برطرف کننده خستگی و افسردگی می باشد.
رزماری (اکلیل کوهی) (Rosmariunus officinalis)
گیاهی همیشه سبز و بوته ای، برگ ها متقابل کشیده، نخی و بسیار معطر، پرورش رزماری در بیشتر نقاط کشور متداول است. اندام دارویی رزماری برگ ها و سرشاخه های گل دار بوده که محرک جریان خون، ضدافسردگی، ضداسپاسم و نشاط آور می باشد. رزماری یک تقویت کننده حافظه قدرتمند محسوب می شود. این گیاه عملکرد سیستم قلبی و عروقی، و نیز گردش خون محیطی را بهبود می بخشد.
آویشن باغی (thymus vulgaris)
نظرات 0 + ارسال نظر
امکان ثبت نظر جدید برای این مطلب وجود ندارد.